Évi konyha
















Zongora torta gesztenyés-csokis

Zongora torta - gesztenyés-csokis

Zongora torta gesztenyés-csokis

Hozzávalók:
Sárga piskótához:
5 db tojás
5 evõkanál víz
10 evõkanál cukor
10 evõkanál liszt
2 kávéskanál sütõpor

Barna piskótához:
5 db tojás
5 evõkanál víz
10 evõkanál cukor
8 evõkanál liszt
2 evõkanál kakaópor
2 kávéskanál sütõpor

Krém
:
50 dkg gesztenyemassza
20 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl víz

Tetejére:

20 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

Díszítés:
marcipán a rózsához és a billentyûhöz
fehér csokoládé a kottához

Elkészítés
:
A piskótához a tojásfehérjéket a vízzel együtt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a sütõporral elkevert lisztet.
Négyzet alakú tepsiben sütünk egy sárga piskótát, majd egy barna piskótát (utóbbihoz hozzákeverjük a kakaóport is).
Ha kihûlt zongora alakra vágjuk. Ehhez elõtte papírból készíthetünk sablont, ami mentén levágjuk a piskótát.
Ezután mindkettõ piskótát félbevágjuk A felsõ részekbõl kivágjuk a billentyûk helyét is.

A krémhez felmelegítjük a vizet a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a vajat, ezután jól összekeverjük.

Az egyik barna piskótát megkenjük krémmel, rátesszük az egyik sárga piskótát és krémet, ezután jön a másik barna piskóta, krém és a sárga piskóta. Az egészet körbe megkenjük krémmel (tetejét és oldalát is).

A csokimázhoz gõz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, s még melegen ráöntjük a tortára. Meleg vízbe mártott késsel elsimíthatjuk a csokimázat a tortán, hogy mindenhol egyenletes legyen. Egy keveset félreteszünk díszítésre és billentyûnek.

A kottát már elõzõ napokban is elkészíthetjük, mivel csokiból van az egész, így sokáig eláll.
Elõször gõz fölött megolvasztjuk a fehér csokit (pár kockát), majd téglalap alakot öntünk ki belõle. Még melegen a közepén húzzunk egy csíkot, ettõl olyan lesz, mintha egy kinyitott kottafüzet lenne, így hagyjuk megszilárdulni.
A kotta írásához gõz fölött felolvasztjuk az étcsokit (pár kockát), beletöltjük nyomózsákba (picit kilyukasztott zacskóba, vagy dekorációs írótollba).
Elõször a kotta vonalait rajzoljuk meg, majd a hangjegyeket. Gyorsan kell dolgozni vele, mert ha kihûl a csoki, akkor kemény lesz és nem lehet vele írni, vagy forró vízbe kell helyezni nyomózsákostul.

Maradék piskótából elkészíthetjük a kotta tartóját, hogy megálljon a tortán.
A piskótát elõször bevonjuk csokimázzal, majd mielõtt megszilárdulna ráhelyezzük a fehér csokis kottát.
Az alját is belemártjuk csokimázba, s így rátesszük a tortára.

Közben a fehér marcipánt két folpack fólia között vékonyra kinyújtjuk, kivágjuk belõle a billentyûket és felrakjuk a tortára.
Ezután nyomózsákba rakott csokimázból, vagy sötétbarna marcipánból elkészítjük a sötét színû billentyûket.

A zongora hátsó részét ízlés szerint díszíthetjük. Én tettem rá marcipánból készített rózsát. Valamint fehér csokiból ráírtam az ünnepelt nevét.

Megjegyzés:
Ezt a tortát unokahúgom, Virág 9. születésnapjára sütöttem, aki nagyon ügyesen zongorázik.

Zongora torta gesztenyés-csokis 1 Zongora torta gesztenyés-csokis 2

Zongora torta gesztenyés-csokis 3 Zongora torta gesztenyés-csokis 4

Zongora torta gesztenyés-csokis 5 Zongora torta gesztenyés-csokis 6

Zongora torta gesztenyés-csokis 7 Zongora torta gesztenyés-csokis 8

Zongora torta gesztenyés-csokis 9 Zongora torta gesztenyés-csokis 10

Zongora torta gesztenyés-csokis 11 Zongora torta gesztenyés-csokis 12

Zongora torta gesztenyés-csokis 13 Zongora torta gesztenyés-csokis 14

Zongora torta gesztenyés-csokis 15 Zongora torta gesztenyés-csokis 16

Zongora torta gesztenyés-csokis 17 Zongora torta gesztenyés-csokis 18

Zongora torta gesztenyés-csokis 19 Zongora torta gesztenyés-csokis 20

Zongora torta gesztenyés-csokis 21 Zongora torta gesztenyés-csokis 22

Zongora torta gesztenyés-csokis 23 Zongora torta gesztenyés-csokis 24

Zongora torta gesztenyés-csokis 25 Zongora torta gesztenyés-csokis 26

Zongora torta gesztenyés-csokis 27 Zongora torta gesztenyés-csokis 28

Zongora torta gesztenyés-csokis 29 Zongora torta gesztenyés-csokis 30

Zongora torta gesztenyés-csokis 31 Zongora torta gesztenyés-csokis 32

 







© 2010-2018 by Nagy Évi