|
|
|||||
|
Zongora torta
- gesztenyés-csokis Sárga piskótához: 5 db tojás 5 evõkanál víz 10 evõkanál cukor 10 evõkanál liszt 2 kávéskanál sütõpor Barna piskótához: 5 db tojás 5 evõkanál víz 10 evõkanál cukor 8 evõkanál liszt 2 evõkanál kakaópor 2 kávéskanál sütõpor Krém: 50 dkg gesztenyemassza 20 dkg vaj 2 csomag vaníliás cukor 1,5 dl víz Tetejére: 20 dkg étcsokoládé 10 dkg vaj Díszítés: marcipán a rózsához és a billentyûhöz fehér csokoládé a kottához Elkészítés: A
piskótához a tojásfehérjéket a
vízzel együtt kemény habbá
verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a
sütõporral elkevert lisztet.
Ezt a tortát unokahúgom, Virág 9. születésnapjára
sütöttem, aki nagyon ügyesen
zongorázik.
Négyzet alakú tepsiben sütünk egy sárga piskótát, majd egy barna piskótát (utóbbihoz hozzákeverjük a kakaóport is). Ha kihûlt zongora alakra vágjuk. Ehhez elõtte papírból készíthetünk sablont, ami mentén levágjuk a piskótát. Ezután mindkettõ piskótát félbevágjuk A felsõ részekbõl kivágjuk a billentyûk helyét is. A krémhez felmelegítjük a vizet a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a vajat, ezután jól összekeverjük. Az egyik barna piskótát megkenjük krémmel, rátesszük az egyik sárga piskótát és krémet, ezután jön a másik barna piskóta, krém és a sárga piskóta. Az egészet körbe megkenjük krémmel (tetejét és oldalát is). A csokimázhoz gõz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét és a vajat, s még melegen ráöntjük a tortára. Meleg vízbe mártott késsel elsimíthatjuk a csokimázat a tortán, hogy mindenhol egyenletes legyen. Egy keveset félreteszünk díszítésre és billentyûnek. A kottát már elõzõ napokban is elkészíthetjük, mivel csokiból van az egész, így sokáig eláll. Elõször gõz fölött megolvasztjuk a fehér csokit (pár kockát), majd téglalap alakot öntünk ki belõle. Még melegen a közepén húzzunk egy csíkot, ettõl olyan lesz, mintha egy kinyitott kottafüzet lenne, így hagyjuk megszilárdulni. A kotta írásához gõz fölött felolvasztjuk az étcsokit (pár kockát), beletöltjük nyomózsákba (picit kilyukasztott zacskóba, vagy dekorációs írótollba). Elõször a kotta vonalait rajzoljuk meg, majd a hangjegyeket. Gyorsan kell dolgozni vele, mert ha kihûl a csoki, akkor kemény lesz és nem lehet vele írni, vagy forró vízbe kell helyezni nyomózsákostul. Maradék piskótából elkészíthetjük a kotta tartóját, hogy megálljon a tortán. A piskótát elõször bevonjuk csokimázzal, majd mielõtt megszilárdulna ráhelyezzük a fehér csokis kottát. Az alját is belemártjuk csokimázba, s így rátesszük a tortára. Közben a fehér marcipánt két folpack fólia között vékonyra kinyújtjuk, kivágjuk belõle a billentyûket és felrakjuk a tortára. Ezután nyomózsákba rakott csokimázból, vagy sötétbarna marcipánból elkészítjük a sötét színû billentyûket. A zongora hátsó részét ízlés szerint díszíthetjük. Én tettem rá marcipánból készített rózsát. Valamint fehér csokiból ráírtam az ünnepelt nevét. Megjegyzés: |
|
||||
© 2010-2018 by Nagy Évi |