Mézeskalács
Mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
3 db tojássárgája
25
dkg cukor
25 dkg méz
20 dkg vaj
1 csomag mézessütemény fûszerkeverék
1/2
csomag sütõpor
csipetnyi só
Díszítés: 3 db tojásfehérje 30 dkg porcukor
Elkészítés:
A
tojássárgájákat az olvasztott vajjal és a cukorral habosra
keverjük, hozzáadjuk a megmelegített mézet, a mézessütemény fûszerkeveréket, a
sót és a sütõporral elkevert liszt felét. Jól
összekeverjük, majd fokozatosan hozzágyúrjuk a maradék lisztet. 1 órára hûtõbe rakjuk. Ezután a tésztát
vékonyra kinyújtjuk és különféle formákkal kiszaggatjuk. A
maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és
kiszaggatjuk.
Elõmelegített
sütõben 180°C-on megsütjük.
A
tojásfehérjéket felverjük kemény habbá és belekeverjük a
porcukrot. Ezután nyomózsákba rakjuk és ezzel díszítjük a
kihûlt mézeskalácsokat.
Megjegyzés:
Sütés
elõtt szórhatunk a kiszaggatott tésztákra mazsolát, diót,
mandulát, színes tortadarát is.
Ha
karácsonyfára szeretnénk feltenni a mézeskalácsot, akkor sütés
elõtt egy szívószállal fúrjunk lyukat a tésztába.
|