Marcipán Tõzsde torta
Marcipán
Tõzsde torta
Hozzávalók:
8 db tojás
8 evõkanál víz
16 evõkanál cukor
16 evõkanál liszt
4 kávéskanál sütõpor
felébe: 2 evõkanál kakaópor
Krém:
50 dkg gesztenyemassza
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl víz
Tetejére:
20 dkg marcipán
Elkészítés:
A
piskótához a tojásfehérjéket a
vízzel együtt kemény habbá
verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a
sütõporral elkevert lisztet.
Négyzet alakú tepsiben sütünk egy sárga
piskótát, majd egy barna piskótát (utóbbihoz hozzákeverjük a
kakaóport is). Ha kihûlt mindkettõt félbevágjuk.
A krémhez
sziruppá fõzzük a vizet a cukorral és a vaníliás
cukorral, hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a vajat, ezután jól
összekeverjük.
Az egyik barna piskótát megkenjük krémmel, rátesszük az egyik
sárga piskótát és krémet, ezután jön a másik barna piskóta, krém
és a sárga piskóta. Az egészet körbe megkenjük krémmel (tetejét és
oldalát is).
A marcipánt két
folpack fólia között vékonyra kinyújtjuk, majd rátesszük a
tortára. Tetejét tõzsdei grafikonnal díszítjük.
Megjegyzés:
Ezt a tortát férjem születésnapjára sütöttem, mivel
szeret tõzsdézni, s gondoltam jó meglepetés lesz.
Tényleg nagyon meglepõdött és örült ennek a tortának!
|