Évi konyha
















Fánk

FánkFánk

Hozzávalók:
50 dkg
liszt
2 evõkanál
cukor
2 db
tojás
1/2 kávéskanál
2,5 dkg élesztõ
2 dl tej


Sütéshez
:
1 l étolaj


Elkészítés
:

Az élesztõt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A tojás sárgáját elkeverjük a cukorral, a sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejben felfuttatott élesztõt. Ehhez a tésztához adjuk a tojásfehérjébõl felvert habot. Addig dagasztjuk, amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Ezután fél órát pihentetjük.
Ha a tészta a duplájára megkelt, ujjnyi vastagon kinyújtjuk és kiszaggatjuk a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.
Forró olajban megsütjük úgy, hogy a megkelt fánk felsõ része kerüljön sütéskor alulra. Az elsõ oldalukat kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk õket, és további 1-2 percig sütjük.
A kész fánkokat szalvétán lecsepegtetjük, hogy ne legyen olajos, majd porcukorral megszórjuk.






© 2010-2018 by Nagy Évi