Fánk
Fánk
Hozzávalók:
50
dkg
liszt
2 evõkanál
cukor
2 db
tojás
1/2 kávéskanál só
2,5 dkg élesztõ
2 dl tej
Sütéshez:
1
l étolaj
Elkészítés:
Az
élesztõt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A tojás sárgáját
elkeverjük a cukorral, a sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és a
tejben felfuttatott élesztõt. Ehhez a tésztához adjuk a
tojásfehérjébõl felvert habot. Addig dagasztjuk, amíg teljesen
sima tésztát nem kapunk. Ezután fél órát pihentetjük.
Ha
a tészta a duplájára megkelt, ujjnyi vastagon kinyújtjuk és
kiszaggatjuk a fánkokat. A
maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és
kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentetjük.
Forró
olajban megsütjük úgy, hogy a megkelt fánk felsõ része kerüljön
sütéskor alulra. Az elsõ oldalukat kb. 3 percig sütjük, majd
megfordítjuk õket, és további 1-2 percig sütjük.
A
kész fánkokat szalvétán lecsepegtetjük, hogy ne legyen olajos,
majd porcukorral megszórjuk.
|