Évi konyha
















Mákos beigli

Mákos beigliMákos beigli

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg cukor
1 db tojás
1,5 dkg élesztõ
1 dl tej
csipetnyi só

Kenéshez:
1 db tojás


Töltelék
:

40 dkg darált mák

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola

1 db citrom reszelt héja

2 dl tej

Elkészítés
:

A lisztben elmorzsoljuk az élesztõt és a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a sót, végül a tejjel jól összegyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk és 1 órára hûtõbe tesszük.
A töltelékhez a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tûzhelyrõl levéve belerakjuk a darált mákot, a vízbe áztatott mazsolát és a citrom reszelt héját. Megvárjuk amíg kihûl, majd 3 részre osztjuk.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, egyenletesen elterítjük rajta a máktölteléket, két rövidebb oldalán behajtunk kb. 2 cm tésztát, hogy ne essen ki belõle a máktöltelék, majd feltekerjük.
Tetejét elõször megkenjük tojássárgájával, majd száradás után tojásfehérjével. Sütés elõtt hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk, hogy a gõz sütés közben ki tudjon jönni belõle. Elõmelegített sütõben megsütjük. Ha kihûlt, akkor vékony szeletekre felszeleteljük.

Megjegyzés:
Az élesztõt nem kell felfuttatni, a tésztának keménynek kell lennie!
Sütés elõtt nem kell keleszteni, inkább sütésig hideg helyen tartsuk.

Mákos beigli 1 Mákos beigli 2

Mákos beigli 3 Mákos beigli 4

Mákos beigli 5 Mákos beigli 6

Mákos beigli 7 Mákos beigli 8

Mákos beigli 9 Mákos beigli 10

Mákos beigli 11 Mákos beigli 12

Mákos beigli 13 Mákos beigli 14

Mákos beigli 15 Mákos beigli 16

Mákos beigli 17 Mákos beigli 18

Mákos beigli 19 Mákos beigli 20

Mákos beigli 21 Mákos beigli 22

Mákos beigli 23








© 2010-2018 by Nagy Évi