Évi konyha
















Amerikai fánk cukormázzal

Amerikai fánk cukormázzal (elektromos sütõben sütve)Amerikai fánk cukormázzal

Hozzávalók:

5 db tojás
20 dkg
cukor
1
kg liszt
1 csomag sütõpor
2,5 dl étolaj
5 dl tej


Cukormáz:
30 dkg porcukor
kb. 6 evõkanál citromlé
/ víz
ételfesték (piros, zöld, ...)

Csokimáz:
5 dkg étcsokoládé
1 evõkanál víz

Díszítés:
színes tortadara, dekorgyöngy, dekorvirág, dekorszív, cukor konfetti, csillámcukor, ...

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, majd a sütõporral elkevert liszt felét. Ezután a tejet és a maradék lisztet fokozatosan hozzáadva sûrû tésztát készítünk.
Az elektromos fánk sütõt elõmelegítjük. Nem kell kikenni étolajjal, nem ragad le, mivel van elég étolaj a tésztában.
A mélyedéseket megtöltjük tésztával, majd kb. 2-3 percig sütjük.
Célszerû a kanalat (amivel adagoljuk a tésztát) minden adagolás elõtt vízbe mártani, mert így könnyen lejön majd a tészta kanálról. A mélyedésekbe ne töltsünk túl sok tésztát, mivel sütés közben meg fog dagadni a fánk. Kb. a 2/3-ad részéig, vagy maximum a mélyedések tetejéig legyen a tészta. Így is elõfordulhat, hogy kinyílik a fánksütõ, mert túl nagyra nõnek a fánkok.
Ha valamelyik fánk teteje nem sült meg teljesen, nem lett szép barnás színe, akkor a fánkot megfordítva rakjuk a fánksütõ belsõ oldalára. Azt vettem észre, hogy a fánksütõ belsõ oldalán jobban megsül, szebbek lesznek, mint kívül.

Sütés közben (vagy utána) elkészíthetjük a mázakat.
A cukormázhoz elõször leszitáljuk a porcukrot, majd kanalanként hozzákeverjük a citromlevet (vagy a vizet). Annyi folyadékot tegyünk hozzá, hogy sûrûn folyó cukormázat kapjunk.
Ha színes cukormázzal szeretnénk bevonni a fánkokat, akkor tegyünk külön tálba cukormázat, s pár csepp ételfestékkel színezzük tetszõleges színûre.
A csokimázhoz gõz fölött olvasszuk fel az étcsokit a vízzel, majd keverjük simára.

A fánkokat mártsuk bele a cukormázba, vagy csokimázba, majd tegyük egy tálcára. Tetejét még száradás elõtt tetszõlegesen díszíthetjük
(pl. színes tortadarával, dekorgyönggyel, dekorvirággal, dekorszívvel, cukor konfettivel, csillámcukorral, ...).

Amerikai fánk cukormázzal 1 Amerikai fánk cukormázzal 2

Amerikai fánk cukormázzal 3 Amerikai fánk cukormázzal 4

Amerikai fánk cukormázzal 5 Amerikai fánk cukormázzal 6

Amerikai fánk cukormázzal 7 Amerikai fánk cukormázzal 8

Amerikai fánk cukormázzal 9 Amerikai fánk cukormázzal 10

Amerikai fánk cukormázzal 11 Amerikai fánk cukormázzal 12


Amerikai fánk cukormázzal 13 Amerikai fánk cukormázzal 14







© 2010-2018 by Nagy Évi