|
|
|||||
|
Amerikai fánk cukormázzal (elektromos sütõben sütve) Hozzávalók: 5 db tojás20 dkg cukor 1 kg liszt 1 csomag sütõpor 2,5 dl étolaj 5 dl tej Cukormáz:
30 dkg
porcukorkb. 6 evõkanál citromlé / víz ételfesték (piros, zöld, ...) Csokimáz: 5 dkg étcsokoládé 1 evõkanál víz Díszítés: színes tortadara, dekorgyöngy, dekorvirág, dekorszív, cukor konfetti, csillámcukor, ... Elkészítés: A
tojásokat a cukorral habosra
keverjük, hozzáadjuk az
étolajat, majd a sütõporral
elkevert liszt felét. Ezután a
tejet és a maradék lisztet
fokozatosan hozzáadva sûrû
tésztát készítünk.
Az elektromos fánk sütõt elõmelegítjük. Nem kell kikenni étolajjal, nem ragad le, mivel van elég étolaj a tésztában. A mélyedéseket megtöltjük tésztával, majd kb. 2-3 percig sütjük. Célszerû a kanalat (amivel adagoljuk a tésztát) minden adagolás elõtt vízbe mártani, mert így könnyen lejön majd a tészta kanálról. A mélyedésekbe ne töltsünk túl sok tésztát, mivel sütés közben meg fog dagadni a fánk. Kb. a 2/3-ad részéig, vagy maximum a mélyedések tetejéig legyen a tészta. Így is elõfordulhat, hogy kinyílik a fánksütõ, mert túl nagyra nõnek a fánkok. Ha valamelyik fánk teteje nem sült meg teljesen, nem lett szép barnás színe, akkor a fánkot megfordítva rakjuk a fánksütõ belsõ oldalára. Azt vettem észre, hogy a fánksütõ belsõ oldalán jobban megsül, szebbek lesznek, mint kívül. Sütés közben (vagy utána) elkészíthetjük a mázakat. A cukormázhoz elõször leszitáljuk a porcukrot, majd kanalanként hozzákeverjük a citromlevet (vagy a vizet). Annyi folyadékot tegyünk hozzá, hogy sûrûn folyó cukormázat kapjunk. Ha színes cukormázzal szeretnénk bevonni a fánkokat, akkor tegyünk külön tálba cukormázat, s pár csepp ételfestékkel színezzük tetszõleges színûre. A csokimázhoz gõz fölött olvasszuk fel az étcsokit a vízzel, majd keverjük simára. A fánkokat mártsuk bele a cukormázba, vagy csokimázba, majd tegyük egy tálcára. Tetejét még száradás elõtt tetszõlegesen díszíthetjük (pl. színes tortadarával, dekorgyönggyel, dekorvirággal, dekorszívvel, cukor konfettivel, csillámcukorral, ...). |
|
||||
© 2010-2018 by Nagy Évi |