Túrós gombóc
Túrós gombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró
4 db tojás
2 dl búzadara
csipetnyi
só
Pirított zsemlemorzsához:
2 evõkanál étolaj
10 dkg zsemlemorzsa
Tetejére:
porcukor tejföl
Elkészítés:
Az
áttört túrót összekeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a búzadarát és
a sót. Legalább egy fél napig (vagy egy éjszakát) állni hagyjuk, hogy a
búzadara megszívja magát.
Az étolajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebben fogjuk megforgatni a kifõtt gombócokat.
Ha eltelt legalább fél nap, akkor egy nagy edényben felteszünk sós vizet
forrni. Közben vizes kézzel kis gombócokat formálunk a túrós tésztából.
Ha már forr a víz, akkor belerakjuk a gombócokat. Ha feljönnek a
gombócok a víz tetejére, akkor tovább fõzzük még kb. 5 percig.
Ha megfõtt a túrós gombóc, akkor szûrõkanállal lecsepegtetjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral és tetejét leöntjük tejföllel.
Megjegyzés:
Ne rakjunk túl sok gombócot a vízbe, hagyjunk helyet annak, hogy a búzadara megduzzadásakor a gombócok megnõjenek.
|