Évi konyha
















Túrós gombóc Túrós gombócTúrós gombóc

Hozzávalók:

50 dkg túró
4 db tojás
2 dl búzadara

csipetnyi só


Pirított zsemlemorzsához
:
2 evõkanál étolaj
10 dkg zsemlemorzsa

Tetejére:
porcukor
tejföl

Elkészítés:
Az áttört túrót összekeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a búzadarát és a sót. Legalább egy fél napig (vagy egy éjszakát) állni hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát.
Az étolajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebben fogjuk megforgatni a kifõtt gombócokat.
Ha eltelt legalább fél nap, akkor egy nagy edényben felteszünk sós vizet forrni. Közben vizes kézzel kis gombócokat formálunk a túrós tésztából. Ha már forr a víz, akkor belerakjuk a gombócokat. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor tovább fõzzük még kb. 5 percig.
Ha megfõtt a túrós gombóc, akkor szûrõkanállal lecsepegtetjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral és tetejét leöntjük tejföllel.

Megjegyzés:
Ne rakjunk túl sok gombócot a vízbe, hagyjunk helyet annak, hogy a búzadara megduzzadásakor a gombócok megnõjenek.

Túrós gombóc 1 Túrós gombóc 2

Túrós gombóc 3 Túrós gombóc 4

Túrós gombóc 5 Túrós gombóc 6

Túrós gombóc 7 Túrós gombóc 8

Túrós gombóc 9 Túrós gombóc 10

Túrós gombóc 11 Túrós gombóc 12

Túrós gombóc 13 Túrós gombóc 14

Túrós gombóc 15 Túrós gombóc 16







© 2010-2018 by Nagy Évi