Aranygaluska vaníliaöntettel
Aranygaluska
vaníliaöntettel
Hozzávalók:
1
kg liszt
5
dkg élesztõ
4
db tojássárgája
10
dkg vaj
10
dkg cukor
kb.
6 dl tej
csipetnyi
só
Töltelék:
10
dkg darált dió 10 dkg cukor
Vaníliaöntet:
2
csomag vaníliás pudingpor
1,5
l tej
6
evõkanál cukor
Elkészítés:
Az
élesztõt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszt feléhez. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a vajat, majd a tejet. Végül a maradék liszttel együtt közepesen kemény tésztát gyúrunk.
Duplájára kelesztjük,
majd lisztes deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk
és tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé. Megkenjük
tojásfehérjével és megszórjuk a cukros dióval.
Elõmelegített
sütõben 160°C-on megsütjük. Vaníliaöntettel tálaljuk.
A
vaníliaöntethez a pudingport elkeverjük kevés tejjel, majd
belerakjuk a cukrot, ezután fokozatosan hozzákeverjük a többi
tejet és híg öntetet fõzünk belõle.
|