Lencseleves
Lencseleves
Hozzávalók:
20 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 kávéskanál só
2-3 db babérlevél
2 evõkanál liszt
1 kávéskanál pirospaprika
2 evõkanál étolaj
1 kávéskanál ételízesítõ
víz
5 dkg tarhonya
1 dl tejföl
Elkészítés:
A
lencsét átválogatjuk (mivel elõfordulnak benne búzaszemek,
kavicsdarabok, földdarabok), alaposan átmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy magába szívja a vizet.
Másnap
feltesszük fõni a lencsét sóval és babérlevéllel. Ha félig megfõtt a
lencse, akkor hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát. Ha puhára fõtt
a lencse és a sárgarépa, akkor kivesszük belõle a babérlevelet, majd
hagymás paprikás rántással besûrítjük.
A rántáshoz az apróra vágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, amivel kicsit pirítjuk még, majd a
pirospaprikával jól elkeverjük.
Ezután fokozatosan hozzáadunk elõször 1 dl hideg vizet, majd a lencse levét, végül a megfõtt lencsét és sárgarépát. Még egyszer
felforraljuk és belerakjuk a tarhonyát. Ízlés szerint adunk hozzá még ételízesítõt.
Tálaláskor 1 evõkanál tejfölt adunk hozzá.
|