Évi konyha
















Mézeskalács 2. Mézeskalács 2.Mézeskalács 2.

Hozzávalók:
70 dkg liszt

4 db tojás
10 dkg cukor
10 dkg méz (4 evõkanál)
5 dkg vaj
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 kávéskanál õrölt fahéj
1 kávéskanál mézessütemény fûszerkeverék
2 teáskanál szódabikarbóna

Kenéshez:
1 db tojássárgája
1 evõkanál tej


Elkészítés:
Az olvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a megmelegített mézzel, hozzáadjuk az õrölt szegfûszeget, a fahéjat és a mézessütemény fûszerkeveréket. Ezután hozzákeverjük a tojásokat.
Végül a szódabikarbónával elkevert lisztet fokozatosan
hozzáadva összegyúrjuk.
1 órára hûtõbe rakjuk. Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk és tetszõleges formákkal kiszaggatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
Sütés elõtt a tésztát megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, hogy fényes legyen.
Elõmelegített sütõben 180°C-on megsütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megsül!

Megjegyzés:
Sütés elõtt szórhatunk a kiszaggatott tésztákra mazsolát, diót, mandulát, színes tortadarát is.
Sütés után díszíthetjük cukormázzal (lásd: Mézeskalács házikó.) .

Ha karácsonyfára szeretnénk feltenni a mézeskalácsot, akkor sütés elõtt egy szívószállal fúrjunk lyukat a tésztába.

Mézeskalács 2. 1 Mézeskalács 2. 2

Mézeskalács 2. 3 Mézeskalács 2. 4

Mézeskalács 2. 5 Mézeskalács 2. 6

Mézeskalács 2. 7 Mézeskalács 2. 8

Mézeskalács 2. 9 Mézeskalács 2. 10

Mézeskalács 2. 11 Mézeskalács 2. 12

Mézeskalács 2. 13 Mézeskalács 2. 14






© 2010-2018 by Nagy Évi