Barbie torta - eprekrémes
Barbie torta - eperkrémes
Hozzávalók: 22 cm-es kakaós kerek piskótához:
4 db tojás
4
evõkanál víz
8 evõkanál cukor
6 evõkanál liszt
2 evõkanál kakaópor
1 kávéskanál sütõpor
22 cm-es kuglóf alakú piskótához:
8 db tojás
8 evõkanál víz
16 evõkanál cukor
16 evõkanál liszt
2 kávéskanál sütõpor
12 cm-es kakaós tálas piskótához:
3 db tojás
3 evõkanál víz
6 evõkanál cukor
5 evõkanál liszt
1 evõkanál kakaópor
1
kávéskanál sütõpor
Krém: 50 dkg eper 5 dl tejszínhab
10 dkg cukor 15 g zselatin
Díszítés: dekorgyöngy, dekorszív
Elkészítés:
Az elsõ
piskótához a tojásfehérjéket
a vízzel együtt kemény habbá verjük, majd
hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a sütõporral elkevert
lisztet és a kakaóport. 22 cm-es tortaformába öntjük, majd elõmelegített
sütõben tûpróbáig sütjük. Ha kihûlt kétfelé vágjuk.
A második
piskótához a tojásfehérjéket
a vízzel együtt kemény habbá verjük, majd
hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a sütõporral elkevert
lisztet. Kuglófformába öntjük, majd elõmelegített
sütõben tûpróbáig sütjük. Ha kihûlt háromfelé vágjuk. (Elõtte levágtam a felpúposodott tetejét, hogy egyenes legyen, késõbb felhasználtam a szoknya felsõ részéhez.)
A harmadik
piskótához a tojásfehérjéket
a vízzel együtt kemény habbá verjük, majd
hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a sütõporral elkevert
lisztet és a kakaóport. 12 cm-es tálba öntjük, majd elõmelegített
sütõben tûpróbáig sütjük. Ha kihûlt háromfelé vágjuk. (Itt szintén le kellett vágnom a felpúposodott tetejét.) Közepét pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, hogy bele tudjuk majd helyezni a babát.
A
krémhez leturmixoljuk az epret.
A zselatint 1,5 dl meleg vízben feloldjuk, hozzáadjuk a cukrot.
Felverjük a tejszínhabot, majd amikor már majdnem jó, beleöntjük a
zselatint. Végül óvatosan hozzákeverjük az epret.
Ezután
elkezdjük összeállítani a tortát. Elõször egy kakaós lapra rákenjük az
eperkrémet, rátesszük a másik kakaós lapot, megkenjük krémmel, majd a
kuglófos piskótákat helyezzük fel egymásra krémmel megtöltve, végül a
tálban sütött kakaós piskótát rakjuk fel. Ha kell kipótoljuk a levágott
darabokkal, hogy szoknya formát kapjunk. Kívülrõl is folyamatosan
bekenjük krémmel.
A babáról levesszük a ruhát, betekerjük folpackba a lábfejétõl
a melléig (a haját is érdemes fóliába tekerni, hogy ne legyen krémes),
majd óvatosan belehelyezzük a tortába. A baba felsõ testét is bevonjuk
krémmel, úgy hogy a folpackot lefedje, majd pár órára (vagy egy éjszakára) hûtõbe rakjuk.
A hûtõbõl kivéve dekorgyönggyel, szívecskékkel tetszés szerint díszítjük.
Megjegyzés:
A dekorgyöngy a krémmel érintkezve pár óra alatt megolvad és lefolyik, így célszerû ünneplés elõtt díszíteni a tortát.
|