Évi konyha
















Amerikai fánk

Amerikai fánk (elektromos sütõben sütve)Amerikai fánk

Hozzávalók:

5 db tojás
20 dkg
cukor
1
kg liszt
1 csomag sütõpor
2,5 dl étolaj
5 dl tej



Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, majd a sütõporral elkevert liszt felét. Ezután a tejet és a maradék lisztet fokozatosan hozzáadva sûrû tésztát készítünk.
Az elektromos fánksütõt elõmelegítjük. Nem kell kikenni étolajjal, nem ragad le, mivel van elég étolaj a tésztában.
A mélyedéseket megtöltjük tésztával, majd kb. 3-4 percig sütjük.
Célszerû a kanalat (amivel adagoljuk a tésztát) minden adagolás elõtt vízbe mártani, mert így könnyen lejön majd a tészta kanálról. A mélyedésekbe ne töltsünk túl sok tésztát, mivel sütés közben meg fog dagadni a fánk. Kb. a 2/3-ad részéig, vagy maximum a mélyedések tetejéig legyen a tészta. Így is elõfordulhat, hogy kinyílik a fánksütõ, mert túl nagyra nõnek a fánkok.
Ha valamelyik fánk teteje nem sült meg teljesen, nem lett szép barnás színe, akkor a fánkot megfordítva rakjuk a fánksütõ belsõ oldalára. Azt vettem észre, hogy a fánksütõ belsõ oldalán jobban megsül, szebbek lesznek, mint kívül.

Ha kihûlt, porcukorral megszórjuk és a mélyedéseket megtöltjük lekvárral.

Megjegyzés:
Ebbõl az adagból kb. 100 db kis fánk lesz. Nem kell egyszerre megsütni az egészet, nyugodtan betehetjük a tésztát a hûtõbe, s másnap is süthetünk belõle, hiszen frissen a legfinomabb.

Amerikai fánk 1 Amerikai fánk 2

Amerikai fánk 3 Amerikai fánk 4

Amerikai fánk 5 Amerikai fánk 6

Amerikai fánk 7 Amerikai fánk 8

Amerikai fánk 9 Amerikai fánk 10

Amerikai fánk
            11 Amerikai fánk 12







© 2010-2018 by Nagy Évi