Amerikai fánk
Amerikai fánk
(elektromos sütõben sütve)
Hozzávalók:
5 db
tojás
20 dkg cukor
1 kg liszt
1 csomag sütõpor
2,5 dl étolaj
5 dl tej
Elkészítés:
A
tojásokat a cukorral habosra
keverjük, hozzáadjuk az
étolajat, majd a sütõporral
elkevert liszt felét. Ezután a
tejet és a maradék lisztet
fokozatosan hozzáadva sûrû
tésztát készítünk.
Az elektromos fánksütõt
elõmelegítjük.
Nem kell kikenni
étolajjal, nem
ragad le, mivel van elég
étolaj a tésztában.
A
mélyedéseket megtöltjük
tésztával, majd kb. 3-4
percig sütjük.
Célszerû a kanalat
(amivel adagoljuk a
tésztát) minden adagolás
elõtt vízbe mártani,
mert így könnyen lejön
majd a tészta kanálról.
A mélyedésekbe ne
töltsünk túl sok
tésztát, mivel sütés
közben meg fog dagadni a
fánk. Kb. a 2/3-ad
részéig, vagy maximum a
mélyedések tetejéig
legyen a tészta. Így is
elõfordulhat, hogy
kinyílik a fánksütõ,
mert túl nagyra nõnek a
fánkok.
Ha valamelyik fánk
teteje nem sült meg
teljesen, nem lett szép
barnás színe, akkor a
fánkot megfordítva
rakjuk a fánksütõ belsõ
oldalára. Azt vettem
észre, hogy a fánksütõ
belsõ oldalán jobban
megsül, szebbek lesznek,
mint kívül.
Ha
kihûlt, porcukorral
megszórjuk és
a mélyedéseket
megtöltjük
lekvárral.
Megjegyzés:
Ebbõl az adagból kb. 100 db kis fánk lesz. Nem kell egyszerre
megsütni az egészet, nyugodtan betehetjük a tésztát a hûtõbe, s
másnap is süthetünk belõle, hiszen frissen a legfinomabb.
|