Kürtös kalács
Kürtös kalács
Hozzávalók:
1
kg liszt
5
dkg élesztõ
2 db tojássárgája
5 dkg margarin
2 evõkanál cukor
5 dl tej 1 kávéskanál só
Kenéshez: margarin
Szóráshoz: darált dió / kakaópor / fahéj / kókusz cukor
Elkészítés:
Az
élesztõt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszt feléhez. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a margarint, majd a tejet. Végül a maradék liszttel együtt kemény tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, akkor lisztes deszkán kinyújtjuk, kb. 2 cm-es csíkokra
vágjuk és feltekerjük szorosan egymás mellé a sütõfára (vagy
alufóliával betekert sörösdobozra). Megkenjük olvasztott margarinnal és
megszórjuk cukorral.
Parázs felett állandó forgatás mellett lassan sütjük. Ha szép pirosra
sült, akkor megkenjük olvasztott margarinnal, majd ízesítjük (pl.
cukros dióval, cukros kakaóval, cukros fahéjjal), s még egy kicsit
sütjük, amíg a cukor karamelizálódik rajta.
Ha elkészült a kürtös kalács, akkor óvatosan leszedjük a sütõfáról, majd felállítva kihûtjük.
|