Évi konyha
















Kürtös kalács

Kürtös kalácsKürtös kalács

Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dkg élesztõ
2 db tojássárgája
5 dkg margarin
2 evõkanál cukor
5 dl tej
1 kávéskanál


Kenéshez:
margarin

Szóráshoz:
darált dió
/ kakaópor / fahéj / kókusz
cukor


Elkészítés:
Az élesztõt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszt feléhez. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a margarint, majd a tejet. Végül a maradék liszttel együtt kemény tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, akkor lisztes deszkán kinyújtjuk, kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk és feltekerjük szorosan egymás mellé a sütõfára (vagy alufóliával betekert sörösdobozra). Megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk cukorral.
Parázs felett állandó forgatás mellett lassan sütjük. Ha szép pirosra sült, akkor megkenjük olvasztott margarinnal, majd ízesítjük (pl. cukros dióval, cukros kakaóval, cukros fahéjjal), s még egy kicsit sütjük, amíg a cukor karamelizálódik rajta.
Ha elkészült a kürtös kalács, akkor óvatosan leszedjük a sütõfáról, majd felállítva kihûtjük.

Kürtös kalács 1 Kürtös kalács 2

Kürtös kalács 3 Kürtös kalács 4

Kürtös kalács 5 Kürtös kalács 6

Kürtös kalács 7 Kürtös kalács 8

Kürtös kalács 9 Kürtös kalács 10

Kürtös kalács 11 Kürtös kalács 12

Kürtös kalács 13 Kürtös kalács 14

Kürtös kalács 15 Kürtös kalács 16

Kürtös kalács 17 Kürtös kalács 18

Kürtös kalács 19 Kürtös kalács 20

Kürtös kalács 21 Kürtös kalács 22

Kürtös kalács 23 Kürtös kalács 24








© 2010-2018 by Nagy Évi