|
|
|||||
|
Hozzávalók: Kenéshez: Ragasztáshoz:
Díszítés: Elkészítés: Az olvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a megmelegített mézzel, hozzáadjuk az õrölt szegfûszeget, a fahéjat és a mézessütemény fûszerkeveréket. Ezután hozzákeverjük a tojásokat. Végül a szódabikarbónával elkevert lisztet fokozatosan hozzáadva összegyúrjuk. (Képekben lásd: Mézeskalács 2.).
1 órára hûtõbe rakjuk. Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk és kiformázzuk belõle a házikó részeit (amit elõzõleg kartonból célszerû kivágni). A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és tetszõleges formákkal kiszaggatjuk. Sütés elõtt a tésztát megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, hogy fényes legyen. Elõmelegített sütõben 180°C-on megsütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megsül! A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd hozzáadva a porcukrot tovább verjük. Akkor jó a cukormáz, ha nem folyik, hanem megáll a keverõn. Ezután nyomózsákba rakjuk és ezzel díszítjük a kihûlt mézeskalács házikót és a mézeskalácsokat. A házikó részeit olvasztott cukorral ragasztjuk össze. Ehhez a cukrot megolvasztjuk (karamellizáljuk). Vigyázzunk, mert nagyon forró, meg ne égessük a kezünket. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar megdermed. Elõször próbáljuk meg ragasztás nélkül összeállítani a házikót, hogy melyik rész mihez illeszkedik majd. Ha nem lett egyenes valamelyik oldala, akkor vágjuk egyenesre, hogy könnyebben összeragadjon. Ha ez kész, akkor ragasszuk az alaphoz elõször a hátsó oldalát, majd az oldalait, ezután jöhet az eleje, végül a tetõk. Ha már áll a házikó, akkor az összeillesztések mentén tegyünk cukormázat körbe a házikón. Ezután ízlés szerint díszítsük ki cukormázzal. A havas házikó eléréséhez a tetejét megszórhatjuk porcukorral. Megjegyzés: Díszítésként rakhatunk rá színes tortadarát, cukrot, gumicukrot, dekorgyöngyöt, diót, mandulát, csokidarabokat, kókuszt, stb. |
|
||||
© 2010-2018 by Nagy Évi |