Évi konyha
















Diós beigli

Diós beigliDiós beigli

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg cukor
1 db tojás
1,5 dkg élesztõ
1 dl tej
csipetnyi só

Kenéshez:
1 db tojás


Töltelék
:

40 dkg darált dió

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja

2 dl tej


Elkészítés
:

A lisztben elmorzsoljuk az élesztõt és a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a sót, végül a tejjel jól összegyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk és 1 órára hûtõbe tesszük.
A töltelékhez a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tûzhelyrõl levéve belerakjuk a darált diót, a vízbe áztatott mazsolát és a citrom reszelt héját. Megvárjuk amíg kihûl, majd 3 részre osztjuk.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, egyenletesen elterítjük rajta a diótölteléket, két rövidebb oldalán behajtunk kb. 2 cm tésztát, hogy ne essen ki belõle a diótöltelék, majd feltekerjük.
Tetejét elõször megkenjük tojássárgájával, majd száradás után tojásfehérjével. Sütés elõtt hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk, hogy a gõz sütés közben ki tudjon jönni belõle. Elõmelegített sütõben megsütjük. Ha kihûlt, akkor vékony szeletekre felszeleteljük.

Megjegyzés:
Az élesztõt nem kell felfuttatni, a tésztának keménynek kell lennie!
Sütés elõtt nem kell keleszteni, inkább sütésig hideg helyen tartsuk.






© 2010-2018 by Nagy Évi