Diós beigli
Diós
beigli
Hozzávalók:
50
dkg liszt
25
dkg margarin
5 dkg cukor
1
db tojás
1,5 dkg élesztõ
1
dl tej
csipetnyi
só
Kenéshez:
1
db tojás
Töltelék:
40
dkg darált dió
20
dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5
dkg mazsola
1
db citrom reszelt héja 2
dl tej
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk az élesztõt és a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a sót, végül a tejjel jól összegyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk és 1 órára hûtõbe tesszük.
A
töltelékhez a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk,
majd a tûzhelyrõl levéve belerakjuk a darált diót, a vízbe áztatott
mazsolát és a citrom reszelt héját. Megvárjuk amíg kihûl, majd 3 részre
osztjuk.
A
tésztát
téglalap alakúra kinyújtjuk, egyenletesen elterítjük rajta a
diótölteléket, két rövidebb oldalán behajtunk kb. 2 cm tésztát, hogy
ne essen ki
belõle a diótöltelék, majd feltekerjük.
Tetejét
elõször megkenjük tojássárgájával, majd száradás után
tojásfehérjével. Sütés elõtt hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk, hogy a gõz sütés közben ki tudjon jönni belõle. Elõmelegített
sütõben megsütjük. Ha kihûlt, akkor vékony szeletekre felszeleteljük.
Megjegyzés:
Az élesztõt nem kell felfuttatni, a tésztának keménynek kell lennie!
Sütés elõtt nem kell keleszteni, inkább sütésig hideg helyen tartsuk.
|